Warhammer 40.000


Warhammer 40.000 je stolní strategická hra s miniaturami od britské firmy Games Workshop. Zavádí Vás do temné budoucnosti 41. tisíciletí, ve které je celá naše Galaxie zmítána válkou. Do rukou můžete dostat velení nejmocnějších válečníků lidstva, vesmírných mariňáků, či jejich až příliš četných nepřátel, ať už všemožných cizáků či hrozby z největších, Chaosu.

Logo Warhammeru 40.000

Vzdálená budoucnost rozhodně není idylická, lidstvo sice kdysi dosáhlo hvězd i hranic svých tvůrčích schopností, nyní však jeho vědomosti upadají. Impérium, bašta lidství, se rozpadá. V jeho čele stojí smrtelně raněný Císař upoutaný na Zlatém trůně, který ho jen stěží drží při životě. A všude kolem něj přitom bují korupce a zrada. Vznešené ideály jsou mnohdy ztraceny, stávají se pouhými slovy skrývajícími temné záměry jednotlivých mocných pohybujících milionovými armádami jako figurkami po šachovnici. Ne, tohle pravděpodobně není budoucnost, které byste se chtěli dožít. Můžete se však pokusit to změnit, postavit se do čela některé ze sil Impéria. Ať už jako velitel imperiální gardy, tedy řadové armády, vesmírných mariňáků, geneticky upravených nadlidí s hrozivými schopnostmi, či hrozivé Inkvizice pátrající po jakýchkoli náznacích kacířství.

Můžete se ale postavit na druhou stranu. Ačkoli těžko rozeznat dobro od zla. Každý má totiž jen své zájmy. Můžete být jedním z vymírající rasy eldarů, technicky vyspělých ale odsouzených k postupnému zániku. Nebo bojovat za Vyšší Dobro v řadách Tau, nové vycházející hvězdy v Galaxii. Na vaše slovo se může spustit hrůzyplné orčí tažení Waaagh! ohrožující celé systémy. Můžete se také pozřít celou Galaxii, oprostit ji od života jako součást roje Velkého požírače, reprezentovat nepředstavitelnou hrozbu tyranidů. Či ovládat hrozivé necrony, tvory, kteří kdysi vyměnili svou tělesnou schránku a duši za pochybnou věčnou existenci.

A můžete jít dál, upsat se největšímu zlu. Chaosu. Duše obyvatel Impéria se otřásají jen při vyslovení tohoto slova. Chaos. Neboť to on reprezentuje všechno zlé. Veškeré touhy, vražedné instinkty a hrozby. Podlehnout jeho našeptávání znamená ztratit duši. Ale také, pokud k vám budou jeho zvrácení a nestálí bohové milostiví, získat nepředstavitelnou moc a snad i nesmrtelnost. Těmto svodům už podlehli mnozí. Před dlouhými deseti tisíci let se dokonce k Chaosu odvrátil i nejmocnější vojevůdce Impéria, Horus, a strhl s sebou polovinu všech vesmírných mariňáků. Následná občanská válka, známá jako Horova Hereze, lidstvo téměř zničila a těžké zranění z posledního boje s Horem upoutalo Císaře na Zlatý trůn. Výběr frakce závisí jen na Vás. Boje však budou nemilosrdné.

K samotné hře potřebujete vlastní armádu, hrací plochu a pravidla. Herní systém je dosti propracovaný, takže Vám jistě zabere několik her, než jej plně ovládnete. Rovněž stavba vaší armády bude trochu během na dlouhou trať, modely je často nutné slepit z řady dílů a pokud chcete mít ze hry pořádný zážitek, tak i nabarvit. O to větší pak bude vaše radost, až připravíte další jednotku k boji. Díky tomu je ale z wargamingu i koníček, který není jen o samotném hraní, ale i o dosti obsáhlé přípravě na něj. Nabízí se tak neuvěřitelná variabilita, která zajišťuje, že žádná armáda nebude vypadat stejně.

Pokud se chcete dozvědět o Warhammeru 40.000 víc, určitě se zaregistrujte na Wargaming.cz. V Uživatelské sekci najdete spoustu doplňkových článků a na fóru dost příležitostí k diskuzi i otázkám. Sloganem Warhammeru 40.000 je "V temné budoucnosti není nic než válka", ponořte se i vy do tohoto fantastického univerza a pomozte zvítězit lidskému Impériu nebo jej naopak rozmetejte v prach pod botami vašich vojáků. Je to jen na Vás.